Home → news

(UA) Дистанційна робота в умовах карантину!

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Дистанційна робота – це можливість убезпечити працівників від потенційної небезпеки, тобто під час карантину. У період карантину люди почали звертатися по роз’яснення питань в галузі праці.

Постановою Кабміну, якою в країні введено надзвичайну ситуацію, рекомендується забезпечити працівників транспортом, який буде доставляти їх на роботу, або запровадити дистанційну роботу.

Якщо працівник не складе заяву в письмовій формі, роботодавець не має права змусити його це робити, незалежно від форми власності підприємства. Також, враховуючи ті зміни, які було винесено до закону від 17-го березня №530, працівник може взяти відпустку за власний рахунок на період усього карантину. При чому цей період не сумується із його щорічною відпусткою без збереження заробітної плати.

Дистанційна робота не впливає на оплату праці. Якщо співробітник, який перебуває на дистанційній роботі, виконує всю передбачену його посадовими обов’язками роботу, оплата здійснюється повністю.
Це потрібно вказати у розпорядженні про дистанційне переведення особи із зазначенням, що оплата здійснюється у повному обсязі.

Також Кодексом законів про працю до одного місяця працівник може бути переведений на іншу посаду. Але заробіток за ним зберігається не нижчий, ніж на його посаді.

Якщо у вас виникають питання з приводу трудового законодавства під час карантину, варто пам’ятати, що безоплатна правова допомога для виконання умов карантину та для мінімізації скупчення людей перейшла на дистанційне консультування. Тобто консультації громадянам надаються через месенджер, Facebook-сторінку або телефоном безкоштовної гарячої лінії: 0 800 213 103.