Головна → новини

Масляна – вивчаємо свої традиції

Знання народних традицій – це основа культури людей. У стародавніх простих обрядах, побуті та народному мистецтві – зберігається і передається до нас інформація про історію, світосприйняття та філософію предків.

Приємно, що у наш поліетичний комп’ютерний вік діти цікавляться культурними традиціями.

Тому співробітники фонду з великою радістю відгукнулися на прохання кількох великих родин (Гедз, Мищенко, Хуторні дитячі будинки сімейного типу, де однією родиною живуть 5-10 прийомних діточок) допомогти їм відсвяткувати традиційну Масляну.

В період з 13 по 15 березня в рамках акції “Жодного дня без гарних справ!” благодійний фонд організував серію екскурсій до відтвореного українського селища «Мамаєва слобода».

Під час захопливої прогулянки діти встигли познайомитися з традиційним українським побутом, архітектурою, релігією та відвідали майстер-клас із ліпки вареників. Вони були надзвичайно вражені, що ці поняття з підручників у реальному житті виявилися більш цікавими, ніж комп’ютерні іграшки або просте гуляння вулицями.

Хлопці й дівчата дізналися про «мобільний зв’язок» козацького часу – підпалювання «хвігур»;про родинне дерево й таємні знаки, якими було прикрашено стародавнє житло, і які на перший погляд здаються простими елементами декору; про культуру залицяння, кохання та норми поведінки у традиційному козацькому селі. А потім із великим задоволенням, разом співаючи грайливі й ліричні українські пісні, діти долучилися до таїнства приготування їжі. Цей процес виявився для них захопливим і казковим, адже діти дізналися, що готувати можна з любов’ю, перетворюючи монотонну ліпку тіста на магічне та святкове дійство, що приносить удачу й щастя .

Представники благодійного фонду від імені всіх відвідувачів вдячні екскурсоводам за сердешну щирість і любов, з якою робітники «Мамаєвої слободи» знайомили діток із духовно-етичними традиціями та віруваннями, за відвідини діючої козацької церкви й цікаву розповідь про незвичайні українські ікони.

Співробітники фонду були натхненні чудовим прикладом всиновлення та захоплені силою духа й добротою батьків тих родин, з якими нам трапилася нагода поспілкуватися. Ми раді констатувати той факт, що наша країна повна добрими і благородними людьми, які подають гарний приклад і доводять, що чужих дітей не буває! Важливо усвідомлювати, що українська нація, її культура і традиції – це, по-перше, одвічні  сімейні цінності поваги і піклування. Тому Благодійний фонд Костянтина Кондакова із задоволенням допомагає  таким родинам відроджувати національно-культурні традиції та організовувати подібні екскурсії для тих, хто прагне знань і духовного розвитку. Бо з любов’ю в серці ми будуємо новий світ!