Головна → новини

Фонд відкрив «нове море» в Черкасах

22 серпня в Черкасах відбулася незвичайна подорож Дніпром на старовинній козацькій чайці «Спас» за підтримки Благодійного фонду Костянтина Кондакова.

У рамках програми “Відродження культурно-моральних цінностей” та акції “Жодного дня без гарних справ!” фонд взяв участь у Міжнародному мистецтвознавчому проекті «Відкрити нове море!» та забезпечив дітям Черкащини можливість познайомитися з традиціями та історією українського козацтва.

Відома на всю Україну козацька чайка «Спас» – це човен, побудований ентузіастами за кресленнями XVII століття. Її унікальність полягає в тому, що це не просто історична реконструкція бойового судна українського козацтва, а ще й твір мистецтва. Подорож на чайці «Спас» дозволяє на власні очі побачити героїчне минуле нашого народу. Цього року організатори традиційних «морських походів чайки» в рамках Міжнародного мистецтвознавчого проекту «Відкрити нове море!» відвідали береги Черкас. У славному козацькому місті за підтримки Благодійного фонду Костянтина Кондакова була проведена пізнавальна програма для всіх бажаючих поринути в історію українського народу. Діти й дорослі отримали унікальну можливість відчути захоплюючий дух справжньої подорожі, приєднавшись до козацької корабельної команди. З самого ранку на березі Дніпра почалася підготовка до морського походу. Як справжні козаки, діти з різних частин України готувалися до відповідальної подорожі.

Організатори заходу подбали про відповідні атрибути. Цілий день повітря над козацьким табором тремтіло від гучних пострілів справжньої гармати часів Богдана Хмельницького. І ось, нарешті, після кількох годин очікування, капітан «Спаса» Мирон Гуменецький запросив всіх на борт.

Так почалася історична подорож під вітрилами, в ході якої досвідчені мореплавці знайомили дітей із технічними особливостями корабля, розповідали про цікаві факти з історії українського флоту та козацької відваги.

«Дуже цікаво було пройти під вітрилами чайки. Просто дух захоплює, коли сам опиняєшся на козацькому кораблі, про який до цього моменту тільки читав у підручниках. А чого варта справжня козацька гармата! Я дуже вдячний організаторам за цю унікальну можливість поринути в минуле», – Віталій, відвідувач заходу.

Капітан «Спаса» познайомив пасажирів із кораблем, його пристроями, розповів, що необхідно, щоб правильно зрозуміти команди капітана, а також безліч інших цікавих фактів. Більш того, маленькі пасажири змогли спробувати себе в ролі справжніх моряків!

«Коли до нас звернулися члени команди чайки «Спас» із пропозицією підтримати проект, ми з радістю відгукнулися та висловили бажання взяти участь у заході. Ідея поєднання історії з мистецтвом, українських традицій із сучасним світоглядом дуже нас зацікавила. БФ Костянтина Кондакова постійно проводить різноманітні акції, спрямовані на популяризацію традиційних цінностей й культурної спадщини українського народу. «Відкрити нове море!» – це позитивний приклад подібного об’єднання, і ми раді, що змогли приєднатися до проекту», – Наталія Колісник, Президентка Благодійного фонду Костянтина Кондакова.

На борту бойового корабля відомі художники й моряки Володимир Грівінскій та Іван Михайлов продемонстрували секрети техніки малювання. Діти старанно освоювали непросте мистецтво пейзажного малюнку. А досвідчений фотограф-моряк Дмитро Купріян докладно розповів про мистецтво фотографії та про свою подорож у відкритому морі з фотокамерою в руках. Ідея заходу дуже сподобалася всім без винятку!

Пленер «Відкрити нове море!» – унікальний проект, що об’єднав кращих українських художників, скульпторів, музикантів, письменників, істориків та фотографів для унікальної подорожі по морях та океанах до Франції! Протягом поїздки талановиті учасники намалюють, зіграють та опишуть свої враження. Таким чином, чайка «Спас» перетворилася на справжній символ свободи мистецтва, здатний долати кордони, єднати людей і цілі культури! Наш фонд буде й надалі підтримувати подібні проекти, адже з любов’ю в серці ми будуємо новий світ!