Home → news

(UA) Допомога безпритульним тваринам. Де і як?

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Згідно з проєктом моніторингу чисельності безпритульних тварин, на вулицях Києва перебуває близько 3 тисяч собак і котів. У Кривому Розі їхня кількість сягає 5 тисяч, а у Львові — майже 6. І з кожним роком ці цифри зростають. Без втручання держави та змін у законодавстві вирішити цю проблему складно, але можна хоча б розпочати. І починати варто з себе.

Європейська конвенція про захист домашніх тварин декларує, що моральним обов’язком будь-якої людини має бути повага до всіх живих істот.

1. Допоможіть знайти новий дім

Вуличні собаки та коти ховаються майже в кожному дворі. Хочете допомогти кому-небудь з них знайти новий дім? Насамперед відведіть тварину на огляд до ветеринара.

Не можете взяти її на кілька днів на перетримку? За окрему плату (в середньому 150 гривень на день за кота та 200 гривень на день за собаку) нового друга можна залишити в клініці. За цей час опублікуйте повідомлення про пошук господаря у групах, що спеціалізуються на прилаштуванні тварин.

2. Фінансова допомога

На сайтах більшості зоозахисних організацій є можливість налаштувати автоматичний щомісячний платіж. Притулків доволі мало і зазвичай вони перебувають у скрутному фінансовому становищі, тому навіть 100 гривень щомісяця допоможуть забезпечити тварин їжею та теплом.

Якщо ви подружилися з хвостатим товаришем, коли були волонтером, але досі не маєте можливості забрати його з притулку, станьте його опікуном. Найбільший в Україні притулок для бездомних тварин “Сіріус” порахував, що місяць підгодовування однієї тварини коштує приблизно 150 гривень. Оберіть притулок, якому ви довіряєте, та підтримайте його фінансово.

3. Станьте волонтером

У притулках відчувається гостра нестача працівників, тому волонтерство — це величезний плюс до карми. Барбоси сумують без спілкування з людьми, їх треба постійно вигулювати. Котики теж не проти вашої уваги та ласки. Допоможіть носити воду, колоти дрова, готувати їжу, будувати й утеплювати вольєри — вам будуть дуже вдячні.

4. Підтримати програму ВСВВ

ВСВВ — Вилов, Стерилізація, Вакцинація та Випуск. Натепер це найгуманніший спосіб зупинити поширення сказу і зменшити популяцію безпритульних тварин. Якщо ви помітили, що в підвалі вашого будинку ховаються від холоду чотирилапі, повідомте про це місцеві притулки та спеціалізовані благодійні фонди.

5. Тимчасова перетримка

Притулки не в змозі вмістити всіх тварин. Тож поки волонтери шукають нових господарів, можете взяти цуценя або кошеня до себе на тимчасову перетримку. Часто оголошення про пошук охочих публікують самі притулки. Крім того, існують десятки спеціалізованих локальних груп з небайдужими людьми в Facebook.

Деякі з них потребують догляду після операції, а інші мають соціалізуватися, тобто звикнути до людей після життя на вулиці.

6. Надихайте своїм прикладом

Дослідження свідчать, що люди охочіше займаються благодійністю, коли бачать приклад близьких. Переважна більшість надихається позитивним досвідом знайомої людини або відомої особистості, а кожного третього спонукає на добрі справи схвалення близьких.

7. Інформаційна підтримка

Допомагайте поширювати новини від зоозахисних організацій. Розповідайте в соцмережах про громадські ініціативи, важливі петиції, запрошуйте друзів на марші за права тварин. Стежити за новинами й актуальними подіями можна на Facebook-сторінці UaAnimals.

8. Віднесіть у притулок непотрібні речі

Теплий одяг, меблі, подушки, іграшки, відра, миски — взимку мешканці притулків радітимуть навіть вашій старій ковдрі з горища. Також організації постійно потребують будматеріалів, щоб волонтерам було чим утеплювати вольєри. Зазвичай на сайтах притулків можна знайти список необхідних речей, медикаментів чи іграшок.

Якщо раптом Ви схочете подарувати пушистику свою ласку та любов, то ось список, де можна взяти чотирилапого друга до себе:

Сіріус (Київ)
Happy Paw (працює з 12 притулками по Україні)
Гостомельський притулок (Київська область)
Gaia (Київ)
У добрі руки (Київська область)
ЛКП Лев (Львів)
Дім Сірка (Івано-Франківськ)
МКП Притулок для тварин (Чернівці)
Міський центр утримання тварин (Харків)
Ковчег (Одеса)
Притулок для захисту і допомоги бездомним тваринам (Одеса).